Werkbezoek najaar 2022


Werkbezoek Gambia november 2022 “ Alle Kinderen naar School”

In november van 2022 zijn we voor een werkbezoek naar Gambia geweest. Het is altijd weer een groot contrast om vanuit het rijke, koude en grijze Nederland het arme, warme en kleurrijke Gambia binnen te stappen. Er zitten maar zes uurtjes vliegen tussen maar het is en blijft een wereld van verschil.

Bij aankomst stond onze contactpersoon ons op te wachten en wat opviel was dat hij beschikte over een grote groene VW Transporter bus. Een oude afgeschreven werkbus van Peter Berk die per schip naar Gambia is vervoerd, doet nu na enkele ingrepen dienst als moderne taxi met maar liefst 19 zitplaatsen. Als het nodig wordt dit aantal snel uitgebreid naar 25 of meer zit- en staanplaatsen. Amadou verdient met deze bus nu een beter salaris dan vroeger omdat hij nu meer mensen kan vervoeren. Gelukkig komt mondjesmaat het toerisme weer op gang want tijdens de afgelopen Coronaperiode viel er in dit geheel van toerisme afhankelijke land, niets te verdienen. Ze zijn dan ook nog enorm dankbaar voor de voedselpakketten die we tijdens deze periode aan de gezinnen hebben verstrekt. 

Op onze eerste dag hebben we veel spullen ingekocht voor de scholen waar onze sponsorkinderen lessen volgen. De tweede dag hebben we verschillende scholen bezocht waar onder de Deeperlife School waar zes van onze kinderen op zitten. Een van onze oudere jongens bleek daar hele slechte schoolresultaten te hebben. In overleg met de schoolleiding, zijn tante en oma hebben we kunnen bereiken dat hij nu een beroepsopleiding tot monteur gaat volgen ipv dat hij doormoddert met voor alle vakken zware onvoldoendes. We zijn er van overtuigd dat hij hier beter op zijn plaats zit en hopen dat het met werken-leren wel gaat lukken. Ook bezochten we de kleuterschool waar ons sponsorkindje niet aanwezig was. Gelukkig konden we ze later wel ontmoeten dit temeer omdat ze in een een-ouder gezin woont waarbij de moeder een verre van stabiele indruk maakt. Op de kleuterschool hebben we twee nieuwe sponsorkinderen aangenomen. Confronterend is wel dat wij dan moeten kiezen uit een aantal kinderen die door de schoolleiding worden voorgedragen. Op grond van de geschetste situatie maak je een keuze en je hoopt alleen maar dat de nu niet-gekozen kinderen ook een sponsor vinden. 

Overigens is het onderwijs op de openbare scholen van de regering gratis. Vaak is daar het onderwijzend personeel niet gecertificeerd en wordt het onderwijs als minder goed ervaren. Een groot aantal van onze sponsorkinderen volgt om die reden particulier onderwijs waarvoor wel schoolgeld betaald moet worden. Het is echter wel zo dat de ouders ook bij gratis onderwijs zelf een uniform, een tas, schoolspullen en het vervoer zelf moeten betalen. Ook dat kunnen ze vaak niet met als gevolg dat de armste kinderen vaak niet naar school gaan. 

Naast het bezoek aan de scholen hebben we ook weer voedselpakketten bezorgd bij de gezinnen thuis. Ze zijn hier buitengewoon dankbaar voor maar zijn daarnaast ook superblij met de tekeningen en cadeautjes die vanuit Nederland zijn meegegeven door onze kinderen. Die bijzondere aandacht is zichtbaar op de gezichten waardoor je de verbinding ter plaatse ziet tussen sponsors en sponsorkinderen. Ze staan er niet alleen voor en dat telt ook voor hen. 

Vast agendapunt was ook weer het bezoek aan de dovenschool. Toen Amadou bij aankomst voor het dichte hek claxonneerde kwam er niemand opdagen. Na nog een poosje te hebben gewacht en meerdere malen te hebben getoeterd stapte hij uit een deed zelf het hek open. Hij moest een beetje glimlachten en zei: “ik was even vergeten dat het de dovenschool was, ze kunnen ons niet horen”. Voor de dovenschool hebben we weer examenmaterialen gekocht in de bouwmarkt voor de metaal- en houtbewerking en op de markt allerlei stoffen voor de opleiding tot kleermaker. Vaak zijn de wensen van de school groter dan het budget en ze proberen ons te verleiden meer te besteden. Dat spel kennen we, maar ze zijn er niet minder blij om als niet alles van het lijstje is afgevinkt. Ze zijn het gewend dat er eigenlijk altijd te weinig is op welk vlak dan ook. 

Met alle bezoekjes aan scholen en gezinnen waren de dagen weer snel gevuld. De ene gaat wat sneller dan de ander en soms kom je ook wel eens voor niets. Zinvol zijn de huisbezoeken zeker. Via de stichting smallsteps2succes hebben we de dove ouders van Essai kunnen bemiddelen naar betaald werk, we hopen echt dat dit gaat lukken zodat zij als ouders zelf hun gezin kunnen onderhouden

Na onze reis zijn we er weer van overtuigd dat Stichting Alle Kinderen naar School het verschil kan maken voor enkele van onze naasten in het straatarme Gambia. We zijn dan ook samen met de sponsorkinderen en hun ouders, grootouders, tantes of ooms heel dankbaar voor uw ondersteuning.

Gerda, Peter, Jolanda, Triest

Copyright © Stichting Alle kinderen naar school